Naja Duarte

Naja Duarte

Naja Duarte

Født i en grønlandsk skurvogn…

Eventyrlyst er en del af bagagen hos mig, der startede med keramik, men endte i billedkunsten
Jeg blev født i 1967, i en lille skurvogn på 35 kvadrat meter, gemt under en kæmpe snedrive i Qasigiannguit som ligger på Grønlands vestkyst
– Mine forældre var frygtløse eventyrere fra Danmark, med en kæmpe appetit på livet. Mit barndomsliv i Grønland, gik med ude leg i sommermånedernes evige solskin, og i vintermånedernes mørke og kulde, krøb jeg ind i varmen og tegnede. jeg tror jeg var aller mest lykkelig når jeg enten legede med vores slæde hunde, eller tegnde og malede.
– I 1977 besluttede mine forældre, at vi skulle flytte til Danmark. Så i en efterårsstorm, hev de ankeret op på deres ombyggede galease og sejlede over Atlanterhavet med kurs mod Danmark. Vi havnede i en orkan ud for Island og det var temmelig dramatisk og farligt, men jeg var 10 år gammel, søstærk og tryg, fuld af forventning til det nye liv der ventede os i Danmark.
Det kreative er mit trofaste holdepunkt. Det er min hule og der jeg har hjemme. Sådan har det altid været.
På eventyr
– Da jeg var 17 år tog jeg på eventyr. Jeg ville være keramiker og jeg ville gøre hvad som helst for at blive optaget på Danmarks designskole i Kolding. Jeg kom i praktik på keramikværksteder, først i syd Italien, senere i Wales, og sidst i et lille stykke paradis, hos Ida Bovin i Hjørring. Med hendes venlige væsen og dygtige faglighed, blev jeg klar til at tage til optagelsesprøve. Stolt som en pave, genert men med en vilje af stål, startede jeg min håndværker uddannelse.
Der gik mange år med design, produktudvikling, butik og galleri. Det var nogle hårde år der krævede is i maven. Samtidig stiftede jeg familie og tid synes der aldrig at være nok af.
Jeg har siden skiftet leret ud med maling og pensler. Her kan jeg utrykke mig i farver og former, gengive verden som jeg ser den.
– Når jeg har sat de første tilfældige mærker på lærredet, begynder dialogen. Lærredet har fået et sprog og jeg bliver opslugt af farverne, detaljerne og kontrasterne. Jeg er nysgerrig, rastløs, og udforskende. Mine motiver er indtryk, tanker og oplevelser filtreret gennem min opfattelse af verden omkring mig. Mine billeder er meget forskellige, jeg har svært ved at begrænse mig. Jeg elsker at arbejde med mange lag, transperante og opakke. At arbejde med kontraster, lys, mørke, store og små strøg, skabe en stemning og fange lyset.

Viser et enkelt resultat